Melbourne – noul oraș adoptiv

Când te decizi să emigrezi undeva, mai întâi iei în considerare câteva aspecte cum ar fi nivelul de trai, stabilitatea, securitatea, infrastructura pe care orașul gazdă le poate oferi. Melbourne marchează scoruri înalte cam la toate aceste categorii, fiind câștigătorul, șapte ani consecutivi, al topului orașelor cu cea mai bună calitate a vieții.

Sportul este un alt domeniu în care Melbourne câștigă, orașul fiind considerat capitala sportivă a lumii. Aici se desfășoară Australian Open, unul din seria celor patru turnee majore de tenis cunoscute sub denumirea de Mare Șlem (Grand Slam), de asemenea aici sunt găzduite cursele  Campionatului de Formula 1 Australian Grand Prix. Alt mare eveniment, căruia se dedică și sărbătoare publică chiar, este Cupa Melbourne, o întrecere de cai foarte pretențioasă și exclusivistă cu o etichetă aparte și un cod vestimentar special obligatoriu.

fullsizeoutput_e07

S-ar părea deci că orașul este un mic paradis pentru cei care vin aici, realitatea nu este tocmai așa însă. Crearea unui loc al tău aici și procesul de adaptare în sine este destul de dificil. În pimul rând este greu, deoarece afluxul de noi veniți este imens – atât din interiorul continentului, cât și din afară. În consecință, competiția aici este foarte mare, în special pentru joburi și pentru găsirea chiriei.

Când cauți o casă ești în competiție cu alte cel puțin 6/7 persoane și, ca s-o obții, trebuie să prezinți dovadă de angajare, cifra salariului, rezervele în bancă, declarație de la fostul proprietar că ești persoană de încredere și multe alte cerințe care s-ar părea ridicole la auz.

Până ce-am găsit apartamentul nostru, a trebuit să merg cu soțul în vreo 12 inspecții, împreună cu alte persoane interesate, de multe ori ne recunoșteam unii pe alții deja, fiind interesați de aceleași apartamente. Multe cunoștințe mi-au zis că de foarte multe ori n-au putut obține chiria pe care o vroiau și căutarea în sine a durat mai bine de o lună.

DSC_0091

O altă dificultate pe care majoritatea imigranților o întâmpină este aflarea unui job. Melbourne este un oraș destul de închis și reușesc să răzbată în special cei care au relații, oricât de scandalizată am fost să descopăr asta, realitatea e cam așa. Cei pe care îi cunoști și relațiile pe care le faci aici joacă un rol ridicol de determinant. Am cunoscut mulți care s-au mutat aici și n-au reușit să-și găsească job decât în 3/4/6 luni. Experiența mea se raportează la prima categorie, însă pot să spun că acele 3 luni au fost extrem de frustrante.

Este foarte frustrant, spre exemplu, când ești sunat pentru un interviu telefonic și intervievatorul, odată ce detectează accentul diferit, pierde imediat interesul și rezumă interviul la doar 5 minute fără ca să revină, evident.

Însă partea bună e că odată ce-ai reușit să obții primul job, următoarele vor fi mai ușor de luat. Australienii pun mare preț pe „experiența australiană”, de parcă 2+2 aici nu tot 4 fac. Sfatul care mi l-au dat cei de aici e să salut toată lumea care-mi iese în cale și să-mi fac cât mai multe cunoștințe, doar așa ajungi să afli unde și ce oportunități sunt și cum le poți obține.

DSC_0319

Imigranții în Australia

Statutul de imigrant nu este unul foarte ușor de purtat. Să fii întrebat doar după 15 secunde de dialog de unde vii și cum se pronunță corect numele tău, nu-i ceva tocmai plăcut.

Chiar din primele zile pe continent mi s-a recomandat să merg să vizitez Muzeul de Imigrație din centrul orașului pentru dobândirea mai repede a sentimentului de aparținere la noua țară. Recomandarea a venit de la un latinoamerican imigrant însuși, dar, fiind mutat de vreo 10 ani, n-am putut detecta vreun accent oarecare sau ceva să trădeze „non-australianismul” său. Așa mi se par și reprezentanții altor națiuni venite aici – foarte bine adaptați la noua cultură, limbă, port, obiceiuri, ceva foarte diferit decât ce vezi în Europa spre exemplu. Acolo imigranții tind să păstreze același stil de viață pe care îl are țara de origine, de aceea poți să mergi printr-un cartier în Londra și să ai impresia că ești în Pakistan sau printr-un cartier în Bruxelles să-ți amintească de comunitățile africane, cu mult colorit în vestimentație, studiate în cărțile de geografie.

DSC_0270

…dar să revin la Muzeul de Imigrație

Muzeul oferă o cronică în imagini, documente, relatări a valurilor de imigrație în Australia de-a lungul istoriei. Dacă câteva decenii în urmă se urmărea atragerea cât mai multor imigranți, în special englezi și mai târziu alți europeni, astăzi se urmărește reducerea numărului lor. Noi legi au fost aprobate de recent care pun mai multă presiune pe angajatorii care oferă joburi celor din afara țării, cu scopul de a favoriza cetățenii proprii. De asemenea, a fost redusă lista cu ocupații și profesii pentru care se acordă viză.

DSC_0259

Asiaticii au fost mereu stigmatizați și descurajate orice eforturi ale lor să ajungă pe continent. În aceste scopuri, era obligatoriu un test de limbă, numit Dictation Test, practică păstrată până în 1958. Astăzi, însă, numărul lor este echivalent imigranților europeni. În consecință, există o mare influență asiatică aici – o grămadă de restaurante cu specific japonez, chinezesc, tailandez etc. Nu departe de centrul orașului este un mare China Town cu dragoni roșii la orice pas, parcă puși acolo să reamintească importanța poporului chinez și influența lor în Australia.

DSC_0252

Conform statisticilor, fiecare al patrulea locuitor în Australia a fost născut în afara țării.

Localnicii

Australienii au o fire foarte degajată, sunt foarte relaxați și nu-i interesează altceva decât să-și vadă de treaba lor.  Curtea vecinului nu provoacă nicio curiozitate australianului. Dacă în Moldova, spre exemplu, printre primele lucruri la care ne-om gândi, când vrem să facem o schimbare în viață, e ce-o să zică lumea, aici lumea nu zice nimic: australienii pot să schimbe diferite profesii de-a lungul vieții, să urmeze diferite pasiuni, să adere la diferite grupuri sau pur și simplu să abandoneze orice și să meargă într-o călătorie în jurul lumii sau în jurul continentului lor.

Australienii sunt deasemenea foarte prietenoși, deschiși și nu se iau tare în serios, le place să facă glume pe seama lor și să răspundă cu mai mult decât succintul „Bine” la întrebarea „Ce mai faci?”

DSC_0096

Ca să continuați incursiunea virtuală pe continetul australian, vă invit să reveniți pe blog să citiți următoarele articole pe care le voi publica.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: