Crăciunul și Revelionul în Australia

Crăciunul în Australia

Scârțâitul zăpezii sub papuci, trosnetul lemnelor în sobă și aroma vinului fiert pentru mine au fost mereu reperele principale care anunță apropierea sărbătorilor de iarnă.  Anul ăsta însă, fiind în Melbourne, am avut șansa să asist la un cu totul alt ansamblu de festivități și celebrări ale sărbătorilor, care nici „de iarnă” nu le poți numi odată ce aici e mijlocul verii.

DSC_0798

DSC_0311

Mi-a fost clar din start la vin fiert să nu mă aștept ținânând cont de cele 30 de grade afară, dar dezamăgirea mea cea mai mare a fost legată de decorațiile de Crăciun. Majoritatea brazilor și crenguțelor decorative aici sunt confecționate din materiale artificiale ca să reziste căldurilor de afară. În unele case totuși mai poți să întâlnești și brazi naturali, dar parcă totuși le lipsește mirosul îmbietor de cetină și rășină caracteristic celor din emisfera nordică.

Fapt amuzant e că aici multe din luminițele de Crăciun funcționează pe bază de baterii solare, o mică economisire la bugetul pentru cadouri de Crăciun!

fullsizeoutput_fbd

fullsizeoutput_f28

fullsizeoutput_fbf

În preajma sărbătorilor se organizează multe evenimente culturale – concerte, spectacole și alte manifestări tematice, unele fiind desfășurate și în spații publice spre delectarea tuturor. Un astfel de eveniment a fost Festivalul Luminilor de Crăciun în Melbourne. De la ora 9, în fiecare seară a lunii decembrie până de Crăciun, se proiectează un show de lumini pe fațada celor mai importante clădiri ale orașului, începând cu centrul orașului până la primărie. În proiecții apar personajele mult iubite de Crăciun și un spectacol fascinant de culori.

fullsizeoutput_fc0

Luna decembrie este foarte încărcată în festivități. Australienii se bucură nu atât de mult de venirea Crăciunului, cât de multele alte prilejuri de sărbătoare în perioada aceasta a anului, cum ar fi încheierea sfârșitului de an de muncă, începutul vacanței de vară, finisarea anului școlar pentru copii, deoarece aici anul școlar începe în ianuarie.

Mai jos vedeți o imagine c-o cinema în aer liber, înjghebată pe malul oceanului, organizată pentru copii cu ocazia încheierii anului școlar. Filmul rulat a fost comedia The Muppets.

fullsizeoutput_fbc

Orașul se transformă într-un târg al petrecerilor, parcurile sunt pline de oameni făcând frigărui. Există multe locuri publice special amenajate cu grătare unde oricine poate merge cu familia sau prietenii și le pot folosi, carnea la grătar fiind un fel de mâncare tradițională în Australia.  Frigăruii intră și în meniul mesei de Crăciun, împreună cu diverse salate, mezeluri sau mâncăruri ușoare din fructe de mare și pește.

fullsizeoutput_f29

Ca și-n Europa, Crăciunul în Australia se sărbătorește cu familia și cei apropiați. Fiind mai aventurieri din fire, mulți australieni preferă să întâmpine Crăciunul pe litoral, își iau familia într-un picnic la plajă și petrec acolo ziua scăldați în razele soarelui și în bătaia brizei oceanului.

fullsizeoutput_f2c

Revelionul în Australia

Împreună cu alți aproximativ 350 000 de petrecăreți, am asistat anul acesta la un spectacol extraordinar de focuri de artificii în centrul orașului Melbourne, fiind considerat unul dintre cele mai mari și mai bune spectacole pe care orașul le-a găzduit vreodată. Pentru acest show au fost utilizate 14 tone de focuri de artificii lansate de pe 22 de clădiri ale orașului.

fullsizeoutput_fb6

fullsizeoutput_fb7

Fapt curios este că în statul Victoria, al cărei capitală este Melbourne, folosirea focurilor de artificii este interzisă. Trebuie să fii expert pirotehnician licențiat ca să ai dreptul să le folosești sau trebuie să fii sub supravegherea unui astfel de expert, altfel amenzile pot fi foarte scânteietoare și ele, urcând până la 250 000 dolari australieni pentru companii și 50 000 pentru persoane individuale.

Aici se pune mare accent pe siguranța oamenilor și un alt avantaj pe care îl văd eu e că te bucuri mai mult atunci când vezi un spectacol bine organizat de artificii decât un oraș în debandadă.

fullsizeoutput_fb5

În noaptea de Revelion străzile centrale ale orașului mustesc de petreceri și bună dispoziție. În multe restaurante ale orașului se organizează banchet special de Revelion la care cei doritori își fac rezervare din timp. E interesant să vezi cum deja pe la ora 6-7 seara lumea începe să formeze cozi interminabile în fața localurilor în ținute festive.

Unii însă sărbătoresc mai degajat, instalează o masă de gen picnic într-un parc sau pe una din multele promenade ale orașului și-și împart doza lor de veselie. În unele locuri chiar se fac mici concerte stradale cu muzică live pe fundalul căreia australienii se prind în dans și voie bună.

Foarte diferite și exotice, sărbătorile în stil australian au farmecul și magia lor aparte.

fullsizeoutput_fba

fullsizeoutput_fbb

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: